mandag 2. februar 2015

Mellom lesebrett og nettbrett

I løpet av det siste året har det kommet en ny type leseteknologi på markedet, nemlig lesebrett som baserer seg på operativsystemet Android, men som fremdeles bruker elektronisk blekk i skjermen. I det ytre dreier det seg altså om tradisjonelle lesebrett, det vil si samme type innretning som Amazons Kindle. I det indre dreier det seg om nettbrett, men uten mange av nettbrettenes funksjonaliteter. Fordelen med dette er at man kan laste ned en rekke forskjellige e-boklesere fra forskjellige leverandører, at man slipper å binde seg til et bestemt økosystem, og at man kan kjøpe eller laste ned e-bøkene direkte til lesebrettet uten å måtte gå veien om datamaskinen. Samtidig som man beholder fordelene ved lesebrettene. 

Jeg synes ideen er god, så dette ville jeg prøve. I forrige uke gikk jeg derfor til anskaffelse av en Icarus Illumina HD. Erfaringene så langt er riktignok blandede. Brukergrensesnittet er kanskje ikke det mest elegante eller oversiktlige, og siden lesebrettet ikke er koblet til Google Play, er prosessen med å installere nye applikasjoner relativt komplisert. Dropbox, Amazon Kindle, Kobo og flere andre apper kommer ferdig innstallert på lesebrettet, men jeg ville også ha Bokleser (Bokskya) og ikke minst bibliotekappen eBokBib.


Icarus Illumina HD (E653).
6'' skjerm. Operativsystem: Android 4.2.

En viktig årsak til at jeg ville teste et Android-basert lesebrett, var nettopp muligheten for å kunne lese bibliotekbøker på elektronisk blekk. Siden jeg bor i Oslo, er det nettbrettapplikasjonen eBokBib som er alternativet hvis jeg ønsker å låne e-bøker på biblioteket. I utgangspunktet er dette en relativt velfungerende applikasjon, selv om den har enkelte begrensninger, og selv om fremvisningen av teksten kunne vært mer estetisk. (For eksempel har Bokleser langt flere muligheter for tilpasning av teksten.) Problemet er at jeg ikke liker å lese e-bøker på nettbrett. Årsaken er ganske banal: Det er stort sett på senga jeg har tid til å lese, men etter gjentatte forsøk, kan jeg konstatere at den bakbelyste skjermen forstyrrer nattesøvnen. (Noe forskningen synes å bekrefte.) Når det kommer til digital lesing, foretrekker jeg fremdeles min gode, gamle Kobo Glo fra høsten 2012. At lesebrettet dessuten er mye lettere enn min noen-generasjoner-gamle iPad, er også en fordel. 


Dessverre er eBokBib på Icarus Illumina HD en skuffende opplevelse. Men null venstremarg og få muligheter til å justere tekstpresentasjonen, er «satsbildet» lite innbydende. Sidevendingene er dessuten svært langsomme og nærmest blafrende. Her er det ikke nødvendigvis appen som er problemet. Det kan like gjerne være lesebrettets operativsystem som får bokleseren til å fuske.  Men kanskje man uansett kan håpe på bedre ytelse fra eBokBib i en senere oppdatering? 

Slik ser Kristine Næss'roman Bare et menneske ut i eBokBib på Icarus Illumina HD

Bokleser, som altså er koblet til Bokskya, fungerer derimot relativt bra, i den forstand at den opptrer omtrent på samme måte som på nettbrettet. (Den er bare litt tregere, men lesebrett er generelt tregere enn nettbrett.) Også muligheten for å laste ned bøker direkte på lesebrettet er en positiv opplevelse. Ikke minst fungerte det godt å laste ned bøker fra Bokselskap. Her klarte jeg å knytte e-boken opp til lesebrettets egen, innebygde e-bokleser, som riktignok ikke er så lett å finne, men som ellers fungerer utmerket. De viktigste innvendingene er at oppfriskningen av blekket går altfor langsomt, at skjermen kunne vært hvitere og at de innebygde ordbøkene kunne vært bedre.  

Selv om Icarus Illumina ikke imponerer, liker jeg fremdeles ideen med Android-baserte lesebrett. Det er et bra kompromiss mellom skjermkvaliteten til lesebrettene og nettbrettenes mulighet til ta i bruk ulike leseapplikasjoner. En stor del av den digitale lesingen foregår i dag på nettbrett, og det skjer kanskje ikke så mye på lesebrettfronten for tiden. Men kanskje dette forteller oss noe om hvordan lesebrettene kommer til å se ut i fremtiden?